2024-11-25
Våld mot äldre kvinnor måste förhindras!
Det finns stora kunskapsluckor om våld mot äldre inom såväl äldreomsorg som hälso- och sjukvård. Zontas Margareta Munge efterfrågar konkreta åtgärder.
I den viktiga kampen mot mäns våld mot kvinnor glömmer vi ofta de äldre, kvinnor över 65 år. Detta trots att äldre som utsätts för våld ofta är en extra sårbar och utsatt grupp som också kan utsättas för våld av andra än familjemedlemmar, exempelvis vårdpersonal och grannar på särskilda boenden.
Med start den 25 november inleds FN:s 16 dagar för att uppmärksamma våld mot kvinnor. Vi i Zonta vill under dessa dagar särskilt uppmärksamma våldet mot just äldre kvinnor.
Jämställdhetsmyndigheten kom nyligen med rapporten ”Ett värdigt liv – att åldras fredad från våld”. Av kartläggningen framgår att det finns stora kunskapsluckor om våld mot äldre inom såväl äldreomsorg som hälso- och sjukvård. Det är därför viktigt att medarbetare, som möter personer inom dessa områden, återkommande utbildas om våldsutsatthet och våldsutövande.
Kunskapen om våld mot äldre kvinnor brister rejält i många kommuner.
Vid upphandling av kommunernas hemtjänst och särskilda boenden, måste det säkerställas att medarbetarna har god kunskap om våld mot äldre. Oavsett om verksamheterna drivs av privata eller kommunala aktörer, så ska kompetensen om våld mot äldre vara avgörande för att få bedriva hemtjänst och särskilda boenden.
Man ska också ha i minnet att fyra av fem äldre idag inte har några insatser från äldreomsorgen. När det kommer till våld i nära relationer är en viktig faktor att många äldre kvinnor är i en stark beroendeställning efter att ha ägnat flera år åt oavlönat arbete med låga pensioner till följd. Det är också skambelagt för dessa kvinnor, som vuxit upp i en tid då skilsmässor varit tabubelagda, att skilja sig. Äldre våldsutsatta kan även vara rädda för att förlora kontakten med vuxna barn och barnbarn samt för ensamhet. Därför behövs utökade informationsinsatser riktade till äldre om vad våld är och vart man kan vända sig för att få stöd.
Kunskapen om våld mot äldre kvinnor brister rejält i många kommuner. JÄMY:s kartläggning och åtgärdsförslag är ett steg i rätt riktning men vi inom Zonta International vill nu se konkreta åtgärder från Sveriges kommuner för att förebygga och förhindra våld mot äldre kvinnor.
Margareta Munge
Guvernör i distrikt 21, Sverige-Lettland, Zonta International