2024-06-11

Internationella dagen mot barnarbete

Den 12 juni uppmärksammar vi den internationella dagen mot barnarbete.

Miljontals barn runt om i världen tvingas arbeta under farliga förhållanden när de i stället borde få vara i skolan, utbilda sig och växa upp i tryggheten i ett klassrum.

Det finns barn som arbetar upp till 14 timmar om dagen och många är inte äldre än fyra år. När människor lever i extrem fattigdom blir många desperata och är beredda att göra vad som helst för att försörja sig. Och barnen måste hjälpa till. De tvingas arbeta och tigga, och förlorar på så sätt rätten till sin barndom. Många av barnen tillbringar långa, hårda arbetsdagar i hem, fabriker, på åkrar och på gatan i stället för att gå i skolan.

I de fattigaste länderna i världen är andelen barn som arbetar så stor som cirka 24 procent. Av dessa barn är ungefär hälften i åldrarna fem till elva år. En av de största orsakerna till barnarbete är att många barn saknar den utbildning som krävs för att få ordentliga jobb, vilket minskar deras många gånger redan små chanser att ta sig ur fattigdom. Zonta International stöttar flera FN-projekt för att bland annat främja flickors utbildning. Läser mer om våra projekt på sidan: Det här gör vi – Zonta Distrikt 21.

Fler nyheter

Internationella dagen för utrotandet av sexuellt våld i konflikt

2024-06-19

Den 19 juni är det internationella dagen för att utrota sexuellt våld i konflikter. Den påminner oss om de...

Time for Convention mate

2024-06-04

I slutet av månaden möts alla världens zontor i Brisbane. I dagarna hölls ett digitalt förmöte för dig...

Ökenlandskap

Världsmiljödagen

2024-06-04

Den 5 juni är det Världsmiljödagen, en av FN:s internationella dagar, som instiftades i samband med...