2021-10-06

Pressmeddelande: Ungdomar skriver om tvångsäktenskap

Pressmeddelande 2021-10-06

Det är ett upprörande faktum att 21 procent av alla flickor i världen blir bortgifta mot sin vilja före 18 års ålder. Varje år riskerar ytterligare 12 miljoner flickor att bli det. Under oktober uppmärksammar Zonta flickors rätt till egenmakt genom att uppmana ungdomar att skriva noveller till kampanjen ”Stoppa barnäktenskap”.

– Många unga flickor, och även en del pojkar, kämpar mot hedersförtryck och rätten att få gifta sig med vem de vill. Bara i Sverige försvinner två hela skolklasser per år med tjejer som inte kommer tillbaka efter nian, som man misstänker tas till hemlandet för att giftas bort, säger Elaf Ali, journalist och programledare.

Elaf är född i Bagdad och kom till Sverige som 4-åring. Tidigare i år gav hon ut den självbiografiska boken “Vem har sagt något om kärlek? Att bryta sig fri från hedersförtryck”. Nu är hon med i juryn för skrivartävlingen.

Organisationen Zonta International, som engagerar mer än 28 000 kvinnor över hela världen, arbetar ideellt för att främja kvinnors rättigheter genom påverkansarbete och stödjande insatser. En fråga som Zonta har engagerat sig i är att stoppa barnäktenskap. Nu lyfter organisationen frågan ytterligare genom ett samarbete med tidningen Frida.

–  Vi tycker det är jätteviktigt att unga tjejer får upp ögonen för frågan om hedersvåld och att det förekommer äktenskap med barn både i Sverige och världen, säger Annie-Li Eriksson, redaktör för tidningen Frida. Nu utlyser vi en skrivartävling tillsammans med Zonta, där ungdomar får skriva både självupplevda och fiktiva berättelser i ämnet. Kanske kan vi bidra till att frågan uppmärksammas mer och att fler vågar ta ställning mot barnäktenskap!

Zonta vill engagera ungdomar att tycka till och uttrycka sina åsikter. Barn ska inte kunna ingå äktenskap innan de är myndiga eller mot sin vilja. Alla barn ska få möjlighet att vara barn och inte riskera att bli bortgifta.

– Vi vet att tidningen Frida når ungdomar i Sverige på ett helt annat sätt än vi i Zonta kan göra. Vi vill göra den här kampanjen tillsammans, eftersom vi vet att många ungdomar gillar att formulera sina tankar i skrift. Att skriva är ett sätt få komma till tals, uttrycka sig och bestämma själv, säger Annika Bränström, guvernör för Zonta Internationals Distrikt 21 (Sverige och Lettland).

Om skrivartävlingen

Information om kampanjen ”Stoppa barnäktenskap” finns på frida.se och på zonta.se. Kriterierna som gäller för skrivartävlingen är bland annat att novellen ska baseras på ämnet barnäktenskap och hur man kan stoppa denna form av våld mot barn. Novellen får inte ha varit publicerad tidigare. Utöver äran är priset att de tre vinnande bidragen blir publicerade digitalt på Fridas och Zontas webbplatser i december 2021.

Kontakt

Zonta: Åsa Wilén, tel 070-595 70 64 och Ann-Louise Larsson, tel 070-695 62 92

Tidningen Frida: Annie-Li Eriksson, tel 070-866 02 54.

Fler nyheter

Världshälsodagen

2024-04-07

Den 7 april infaller Världshälsodagen. Syftet med Världshälsodagen är att rikta uppmärksamheten mot...

Poster från Zonta Says Now med information om kommande Think Tanks.

Delta gärna i kommande Think Tanks och nätverka globalt med Zonta!

2024-04-07

Varje månad arrangerar Zonta says NOWs internationella arbetsgrupp en tankesmedja med inbjudna intressanta...

Foto från Pexels. Fotograf: Johannes Plenio

Världsmeteorologidagen och Earth Hour

2024-03-23

Den 23 mars varje år uppmärksammas Världsmeteorologidagen. Dagen instiftades för att speciellt peka på de...