Foto: UNICEF

Stoppa barnäktenskap

Globalt erkänns barnäktenskap som en skadlig sedvänja och en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Trots lagar mot barnäktenskap är de fortfarande vanliga över hela världen. 21 procent av alla flickor i världen har blivit gifta före 18 års ålder och varje år riskerar ytterligare 12 miljoner flickor att bli det.

Det går framåt och under det senaste decenniet har cirka 25 miljoner barnäktenskap kunnat undvikas. Men på grund av covid-19 riskerar ytterligare 10 miljoner flickor att bli bortgifta före 2030. Nu visar forskning dessutom att en tiofaldig ökning av konfliktrelaterade dödsfall korrelerar med en 7-procentig ökning av barnäktenskap. En förändring på 10 procent i nederbörd på grund av klimatförändringar är förknippad med en ökning av barnäktenskap med 1 procent.

UNICEF och UNFPA driver sedan 2014 ett långsiktigt projekt som ska pågå till 2030 och omfattar följande tolv länder som står för nästan hälften av världens 650 miljoner barnäktenskap:  Bangladesh, Burkina Faso, Etiopien, Ghana, Indien, Mocambique, Nepal, Niger, Sierra Leone, Uganda, Yemen och Zambia.

Hur hjälper Zonta?

2018-2022 bidrog Zonta med 3,5 miljoner USD till UNFPA-UNICEFs globala program för att få slut på barnäktenskap. Zonta var den första privata givaren till detta globala program. 2022-2024 bidrog Zonta med 1,2 miljoner USD för att stödja fas II av projektet. 2024 markerar början av fas III för det globala programmet och under de kommande två åren har Zonta International åtagit sig att stödja projektet med ytterligare 1,5 miljoner USD.

I fas I fick nästan 8 miljoner tonårsflickor ta del av livskunskapsutbildning och skolstöd, 39 miljoner individer fick kunskap om beteendeförändringar och i 26 000 skolor stärktes flickornas utbildning. Fas II av det globala programmet förde med sig ökat politiskt stöd för att kunna fatta hälsosamma och säkra beslut, skapa genuskänsliga regler och policies, samt öka investeringarna som stöd till både ogifta och gifta tonårsflickor. Över 6,3 miljoner tonårsflickor fick utbildning under trygga förhållanden i samhällen och i skolor.

Zonta Internationals fortsatta stöd till det globala programmet kommer att fokusera på att stärka regeringarnas kapacitet och säkerställa deras arbete med faktabaserade underlag och data för att upprätthålla programmet på lång sikt. Dessa positiva förändringar har stora möjligheter att förändra livet för miljontals flickor och familjer runt om i världen, och hjälpa flickor att njuta av sin barndom och nå en ljusare framtid.

Mål Fas III – 2024-2026

Med början 2024 ska man ta itu med långsiktiga mål för att fler tonårsflickor ska kunna leva hälsosammare, blir mer självständiga och få ett säkrare liv. De ska också kunna göra sina egna livsval: bestämma utbildning, välja yrke och välja vem de vill umgås med, gifta sig med och skaffa barn tillsammans med.

Specifikt ska projektet:

  1. Göra tonårsflickors röst hörd och öka deras handlingsfrihet genom att:
    • Bygga kunskap och kompetensutveckla.
    • Främja jämställdhet i tonårsflickors familjer och samhällen.
  2. Öka resurser och möjligheter för tonårsflickor och deras familjer genom att:
    • Stärka systemen för utbildning, hälsa och barnskydd.
    • Angripa problemet med fattigdom som orsak till barnäktenskap.
  3. Förbättra de juridiska och politiska åtgärderna för att förhindra barnäktenskap samt stödja tonårsflickor som är gifta, frånskilda eller änkor genom att:
    • Hjälpa regeringar att stärka sina planer för att avsluta barnäktenskap.
    • Bygga upp regeringarnas kapacitet att fatta faktabaserade beslut och implementera program baserade på hur verkligheten ser ut.

3 principer

  1. Säkerställa en mänsklig rättighetsbaserad strategi, genom att erkänna barnäktenskap som en kränkning av de mänskliga rättigheterna och utnyttja möjligheter att främja jämställdhet mellan könen och ungdomars rättigheter.
  2. Att undvika att utesluta någon genom att ta itu med grundorsaker som vidmakthåller strukturella orättvisor och avsiktligt fördjupa inkluderingen av marginaliserade befolkningar.
  3. Främja förändringar som tar itu med de grundläggande orsakerna till ojämlikhet och diskriminering mellan könen.

Det globala programmet kommer att anpassa sig till och svara mot de ständigt föränderliga omständigheter och utmaningar som påverkar tonårsflickor, barnäktenskap, tonårsgraviditet och jämställdhet. Detta kan innefatta att flytta insatser till samhällen som drabbats av miljökriser eller väpnade konflikter eller använda digital teknik för att nå befolkningar i områden som blivit otillgängliga på grund av till exempel naturkatastrofer.

Mer om projektet

En detaljerad projektbeskrivning om samarbetet mellan Zonta International, UNICEF USA och UNFPA finns här.

Ladda ned Zonta Internationals projektdokument ”The Impact of your support” (PDF, 192 kB) för att ta del av hur din gåva omvandlas till långsiktiga insatser för att stoppa barnäktenskap.

Här kan du se den film som UNICEF och UNFPA presenterade inför Zontas beslut om projektet sommaren 2020 (ca 14 min).

Fler projekt

Laaha – En trygg plats på nätet

Klimatkunskap och innovation mot våld